Kategorier
Jurist

Jobbigt att vara misstänkt för brott

Den som är misstänkt för brott känner sig förmodligen ganska utsatt. Alla som är misstänkta måste behandlas rättvist oavsett ekonomisk eller social status.

Det är en utsatt situation att vara misstänkt för brott. Är man skyldig kanske man känner ånger och är rädd för påföljder, som kan vara böter eller fängelse. Vänner och släkt kanske tar avstånd och man kan riskera sin anställning. Är man oskyldig vill man bli frikänd snabbt.

Oavsett vem man är har man rätt till försvarsadvokat och att bli respektfullt bemött. Rätten ska inte göra skillnad på de misstänkta för deras hudfärg, socioekonomiska status, ålder eller attityd. I ett rättssäkert samhälle ska man alltid bli rättvist bemött om man är misstänkt för brott.

En misstänkt för brott behöver advokat

Den som inte kan uttrycka sig så väl känner sig underlägsen vid en konfrontation, ett förhör eller en rättegång. Är man misstänkt för brott är det bra att ha en duktig försvarsadvokat som är van vid att prata för folk och är hemtam i en rättssal.

Det är jobbigt att vara misstänkt för brott, oavsett skuldfrågan. Det sprids lätt illasinnat skvaller och rykten. Därför skyddar samhället inte bara den som är brottsoffer, utan man tänker också på den misstänktes situation och säkerhet.

Rättvisa för någon misstänkt för brott

Man läser ibland om höga politiker och chefer som snattar i affärer eller glömmer att betala i kassan. Lagen ska vara lika för alla. Ändå gör många undantag för en höjdare som är misstänkt för brott och tonar ner skuldfrågan. Det är inte rättvist.

En uteliggare eller en extremt fattig pensionär kan i och för sig ha ett större behov av att plocka på sig en fläskfilé utan att betala, men det är inte godtagbart att stjäla hur fattig man än är. Däremot ska rättsväsendet behandla alla misstänkta lika.

Ta reda på mer här: https://www.misstänktförbrott.nu